Indicatoare care trebuiesc cunoscute de către orice biciclist

 

StopOprire  
Indicatorul Oprire este instalat pe drumul public fără prioritate, la intersecția acestuia cu un drum public prioritar, când vizibilitatea este redusă. Conducătorul de vehicul care întâlnește acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăși colțul intersecției și să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar.

 

 


Drum cu prioritateDrum cu prioritate 
Indicatorul acesta se instalează la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecțiilor cu un drum fără prioritate. Are rolul de a anunța conducătorul vehiculului că are prioritate în intersecțiile în care va pătrunde. Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele Oprire sau Cedează trecerea. Când este amplasat înaintea unei intersecții, acest indicator poate fi însoțit și de un panou adițional care va preciza direcția drumului cu prioritate.

 


Sfârșitul drumului cu prioritateSfârșitul drumului cu prioritate 

Indicatorul Sfârșitul drumului cu prioritate se amplasează la 50-200 m de locul unde încetează prioritatea indicatorului Drum cu prioritate, având rolul de a informa conducătorul vehiculului că în următoarea intersecție în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeași categorie și se va aplica regula priorității de dreapta. 

 

 


Prioritate pentru circulația din sens invers
Prioritate pentru circulația din sens invers  
Se montează pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule doua vehicule unul pe lângă celalalt, fiind precedat de indicatorul Drum îngustat. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul vehiculului pierde prioritatea față de toate vehiculele care circulă din sens opus. Acest indicator poate fi însoțit și de un panou adițional pe care sunt precizate categoriile de vehicule cărora li se adresează acest indicator. 

 

 


Prioritate față de circulația din sens invers Prioritate față de circulația din sens invers 
Montat pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celalalt. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul vehiculului are prioritatea față de toate autovehiculele care circulă din sens opus.  indicatorul din imagine este precedat de indicatorul Drum îngustat

 

 

2. Indicatoare de interzicere sau restricțieAccesul interzisAccesul interzis 
În general, se amplasează pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisă circulația. Acest indicator poate fi însoțit și de un panou adițional pe care sunt precizate categoriile de vehicule care au voie să intre pe sectorul de drum respectiv, cărora nu li se adresează deci restricția de față. 

 

 


Circulația interzisă în ambele sensuri

Circulația interzisă în ambele sensuri  
Se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Acest indicator poate fi însoțit și de un panou adițional pe care sunt precizate categoriile de vehicule exceptate. 

 

 

 

Accesul interzis bicicletelor

Accesul interzis bicicletelor
Se întâlnește la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.

 

 

 

 

Interzis a vira la stângaInterzis a vira la stânga 
Se află instalat înaintea intersecției în care se interzice virajul la stânga, deoarece pe drumul respectiv circulația se desfășoară într-un singur sens sau întrucât executarea virajului ar pune în pericol ceilalți participanți la trafic. Zona de acțiune a indicatorului se termină după prima intersecție.

 

 

 

Interzis a vira la dreaptaInterzis a vira la dreapta  
Se află instalat înaintea intersecției în care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulația se desfășoară într-un singur sens sau întrucât executarea virajului ar pune în pericol ceilalți participanți la trafic. Zona de acțiune a indicatorului se termină după prima intersecție.

 

 


Întoarcerea interzisă

Întoarcerea interzisă  
Are rolul de a interzice întoarcerea în zona respectivă, deoarece dacă s-ar executa această manevră ceilalți participanți la trafic ar putea fi puși în pericol. 

 

 

 

3. Indicatoare de obligare ÎnainteÎnainte
Indicatorul se montează cu cel mult 50 m înainte de o intersecție, obligând conducătorul vehiculului să circule pe direcția indicată de săgeată. Dacă acționează asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator acționează doar în intersecția înaintea căreia este instalat. 

 

 

 

La dreapta

La dreapta
Se instalează pe partea opusă intrării într-o intersecție sau suspendat în mijlocul intersecției, obligând conducătorul auto să vireze în direcția indicată de săgeată, dar fără a ocoli indicatorul. Indicatorul acționează numai în intersecția înaintea căreia este instalat.

 

 

 

La dreapta

La dreapta 
Se amplasează înaintea intrării într-o intersecție, obligând conducătorul vehiculului să vireze pe direcția indicată de săgeată, după ocolirea indicatorului. Zona de acțiune a acestui indicator o constituie intersecția înaintea căreia este instalat. 

 

 


Înainte sau la dreaptaÎnainte sau la dreapta
 

Conducătorul auto va întâlni acest indicator înaintea intrării într-o intersecție, obligând conducătorul vehiculului să circule pe una din direcțiile indicate de săgeți. Acționează doar în intersecția înaintea căruia este instalat. 

 

 

 

Ocolire

Ocolire
Indicatorul din imaginea alăturată se amplasează înaintea unui obstacol aflat pe partea carosabilă, pe care conducătorul vehiculului trebuie să îl ocolească în sensul indicat de săgeată. Refugiile stațiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

 

 

 

Ocolire


Ocolire 
Indicatorul din imaginea alăturată se amplasează înaintea unui obstacol aflat pe partea carosabilă, pe care conducătorul vehiculului poate să îl ocolească pe ambele părți. Refugiile stațiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

 


Intersecție cu sens giratoriu

Intersecție cu sens giratoriu
Se amplasează înaintea unei intersecții cu sens giratoriu sau pe zona circulară din mijlocul intersecției. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul vehiculului este obligat să acorde prioritate vehiculelor care circulă în interiorul intersecției.

 

 

Pistă pentru biciclete

Pistă pentru biciclete
Are rolul de a preciza începutul unei piste de biciclete pe care este permisă numai circulația bicicletelor. Indicatorul se montează și la intersecția pistei cu un drum public.

 

 

 


Delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete
Delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete 
Poate fi întâlnit la începutul unui sector de drum pe care este permisă numai circulația pietonilor și a bicicletelor, aceștia fiind obligați să circule numai pe pista specifică pentru categoria din care fac parte.

 

 


Delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete

Delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete  
Poate fi întâlnit la începutul unui sector de drum pe care este permisă numai circulația pietonilor și a bicicletelor, aceștia fiind obligați să circule numai pe pista specifică pentru categoria din care fac parte.Pista comună pentru pietoni și biciclete are rolul de a preciza începutul sectorului de drum pe care este permisă și obligatorie numai circulația pietonilor și a bicicletelor.

 

4. Indicatoare de informare 


Trecere de pietoniTrecere de pietoni
 

Acest indicator se instalează în apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat și de indicatorul 
Presemnalizare trecere pentru pietoni.

 

 

 

 

Trecere de pietoni Trecere de pietoni 
Acest indicator se instalează în apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat și de indicatorulPresemnalizare trecere pentru pietoni.

 

 

 Sens unicSens unic 

Indicatorul alăturat se montează la intrarea pe drumurile cu sens unic. Terminarea sectorului cu sens unic se semnalizează cu indicatorul Circulația în ambele sensuri. Pe drumul cu sens unic este interzisă manevra de întoarcere.

 Sens unicSens unic 
Se află instalat pe drumurile cu sens unic, atunci când intrarea se face dintr-un drum lateral. Săgeata indică sensul în care este obligat să vireze conducătorul vehiculului.

 

Sursa: http://teodoru.blogspot.com/

 

 

 

Clubul Bănățean de Turism