Ți-ai cumpărat în sfârșit un bike adevărat și vrei să pornești la o tură pe munte?

 

Încearcă să ai trupa ta. Echipa ideală este de 4-5 membrii. Formula este de obicei: un lider hotărât (cu toate că toți au un cuvânt de spus), un cunoscător al traseelor ce stăpânește orientarea pe hartă și în teren, cel puțin unul priceput în acordarea primului ajutor (normal este ca toți membrii echipei să cunoască noțiunile de bază), un bun mecanic, un glumeț ce menține permanent buna dispoziție, un fotograf care să imortalizeze cele mai “tari” momente și la turele mai lungi nu strică și un bun bucătar. Un grup mai mare are probleme tehnice mai numeroase, timpii auxiliari sunt mai lungi. Sub 3 persoane este dificil să ieși din fel de fel de situații (accidente, rătăciri, traversarea unor pasaje, căratul echipamentului comun etc.)

- Am echipamentul specific și strict necesar pentru o tură montană? Pe munte nu se pleacă fără echipamentul adecvat.

Iată o listă ideală a echipamentului pentru o tură de ciclism montan pentru mai multe zile:

 • Îmbrăcămintea de biciclist:
  tricou de ciclism cu mânecă scurtă, pantaloni de ciclism scurți, mănuși de ciclism de vară, șapcă, ochelari de ciclism, șosete, semibocanci de munte ușori. Casca de biciclist este un articol de protecție elementar și obligatoriu pentru turele montane. Genunchierele, tibierele și cotierele sunt folositoare pe majoritatea traseelor.
 • Îmbrăcămintea pentru vreme rea:
  (este necesară și în turele mai scurte deoarece pe munte condițiile meteorologice se pot schimba brusc) tricou de ciclism cu mânecă lungă, pantaloni de ciclism lungi,  bluză , pantaloni și căciulă fleece, ciorapi de lână, hanorac și suprapantaloni impermeabili, mănuși de ciclism de iarnă.
 • Îmbrăcămintea de schimb și de bivuac:
  Tricouri și pantaloni ușori de bumbac, lenjerie și șosete de schimb, sandale sau teniși. Pentru dormit se pot folosi bluza, pantalonii și căciulă fleece, ciorapii de lână.
 • Echipamentul de bivuac:
  Sacul de dormit și salteaua izolatoare sunt necesare în zonele în care nu sunt cabane sau în cazul în care cazarea este prea scumpă. Cortul este considerat echipament colectiv. Este de preferat ca sacul și cortul să fie ușoare, rezistente și cu volum redus. La fel și arzătorul (cu benzină sau gaz), oalele pentru gătit și cutiile pentru alimente.
 • Echipamentul individual
  individuale vor fi briceagul, lingura, farfuria (gamela), cana și bidonașul, bricheta sau mai bine chibrituri în cutie impermeabilă (de ex . o cutie de film foto) și o lumânare. De asemenea lanterna (preferabil lampă frontală), bateriile și becurile de rezervă. Trusa de igienă personală va conține: săpun, prosop, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică, cremă de protecție solară, etc.
 • Trusa medicală este obligatorie și trebuie să conțină un minim necesar acordării primului ajutor.
 • Trusa de scule face parte din echipamentul comun dar este mai bine ca fiecare membru să aibă asupra lui o cameră de rezervă, pompă, un set de petice și lipici, cabluri de schimbător și de frână. Un lanț de rezervă, spițe și șuruburi de diferite tipuri, un spray lubrifiant, vaselină și alte piese se vor lua pentru toată echipa. Cel care transportă sculele va rămâne ultimul pe traseu (mai ales la coborâre).

Transportul echipamentului este de preferat să se facă în mod egal și la buna înțelegere de către toți membrii echipei. Se vor evita gențile de bicicletă (coburile) la turele pe trasee dificile. Legăturile se pot desprinde și pot bloca roata, provocând căzături și/sau accidentări. Dacă echipamentul este de calitate, mic și ușor, atunci este suficient un rucsac de 30-40 L. Cortul, sacul de dormit și salteaua izolatoare se pot transporta pe portbagaj, într-un sac de protecție fără chingi, bine fixat în corzi elastice cu cârlig.

Hărțile, ghidul sau descrierea traseului, busola, un carnet și un creion se vor afla asupra celui care stabilește ruta de urmat. Alegerea traseului și a etapelor se va face în așa fel încât toți membrii echipei să meargă în condiții de siguranță, fără exagerări care să ducă la epuizare și cu posibilitatea unor campări în locuri ferite, cu surse de apă și cu condiții bune pentru odihnă.

- Am antrenamentul necesar pentru a pedala în continuu cel puțin 5 ore în condiții dificile de teren? Pe munte nu se pleacă fără condiția fizică necesară unui efort susținut și cu atât mai puțin în cazul unei sănătăți precare. Este bine ca fiecare să își cunoască limitele și starea sănătății. Înainte de a pleca cu bicicleta pe munte, membrii echipei trebuie să se antreneze împreună pe trasee mai ușoare, să se cunoască bine între ei, să fie toleranți și să fie gata să se ajute între ei. Echipele care vor lua în rândul lor un începător să fie conștiente de responsabilitatea pe care și-o asumă și să adopte noul membru cu înțelegere și în mod gradat. Pe lângă efortul fizic, ciclismul montan este un sport care solicită foarte mult și psihicul. Echipele se vor pregăti să întâmpine situațiile de criză (neînțelegeri, certuri, cedări fizice și psihice din partea unora dintre membrii) și vor fi gata să ajute în scopul binelui comun.

Dacă ți-ai pus la punct bicicleta, ai reușit să îți găsești coechipierii, te-ai echipat corespunzător și stai bine cu antrenamentul, atunci poți pleca chiar acum într-o tură de mountain-bike. Baftă și spor la pedalat!

Sursa: http://www.bikeradar.com/

Clubul Bănățean de Turism