Cu bicicletele prin România

 

Toate țările europene care au munți, au un turism remarcabil în comparație cu ce se întâmplă la noi, pe tema plimbărilor cu bicicleta. Există numeroase trasee marcate, există spații de cazare care atrag în special bikeri, există hărți și interes local pentru acest gen de activități. Punctele de informare turistică te pot ghida pe trasee, în funcție de gradul de dificultate dorit sau de durata pe care vrei să o petreci "în șa". Există centre de închiriat biciclete, ghizi, excursii organizate...

Și în România, au început timid să se contureze astfel de oferte. Cadrul natural există, din belșug, iar faptul că este încă puțin amenajat poate deveni chiar un element de atracție. O plimbare de 1 zi, 3 ore sau 1 săptămână, pe bicicletă, prin munți și văi, este o experiență pe care mulți ar trebui să o încerce. Nu trebuie să facem confuzia între plimbarea cu bicicleta, așa zisul cross-country, și sporturile extreme... Oameni buni, la urma urmei, aproape orice sport poate deveni extrem, depinde până unde împingi limitele și cât de mult îți dorești adrenalina! O plimbare pe bicicletă, într-un grup mai mare sau mai mic, pe un drum forestier ce alunecă ușor printre văi, în tovărășia unui pârâu liniștit, vă poate învinge stresul mai mult decât credeți...Nu este extrem, nu necesită cine știe ce pregătire prealabilă... doar puțină voință și o dorință de a te ridica din fotoliu sau din scaunul de la birou!


Nu vom insista aici asupra sfaturilor către cei ce au început deja... Vom vorbi mai mult pentru cei ce vor să încerce, către cei care simt nevoia unei schimbări sau a unei experiențe noi. Atenție însă, s-ar putea să devină un hobby! :)


În general, am observat că mulți ar dori să încerce, dar se opresc în câteva bariere tipice. Încercăm în continuare să oferim un mic ghidaj, un mic impuls:

- Nu aveți bicicletă! OK, care-i problema? Puteți ruga un prieten să vă împrumute una, sau o puteți închiria de la un centru specializat. Să știți să mergeți, asta contează... Încă un sfat: dacă aveți deja o bicicletă de cine știe când și vă bate gândul să o luați la călărit, este bine, dacă mergeți la munte, să întrebați pe cineva mai experimentat dacă se pretează la așa ceva. În general, bicicletele de oraș nu sunt recomandate pentru drumuri forestiere (offroad). De asemenea, schimbătoarele de viteze sunt foarte utile când mergeți la deal. La ora actuală însă, majoritatea bicicletelor de uz larg sunt adecvate, mai mult sau mai puțin, pentru primele încercări...

- Nu știți unde să mergeți... Ei bine, aveți cumva internet? Acest articol, dacă nu vi l-a printat cineva, îl citiți pe net, așa-i? Atunci, nu aveți decât să căutați! Puteți intra pe un forum și să întrebați, dacă aveți temeri sau întrebări mai specifice; de obicei bikerii sunt dornici să-și împărtășească experiențele. În fond, uitați-vă la o hartă: pare greu să găsești locuri deluroase sau muntoase prin România?


- Nu aveți cu cine să mergeți. Asta ar putea fi o problemă, dar nu este chiar de nedepășit... Dacă în cercul dumneavoastră de prieteni nu aveți chiar pe nimeni dornic, căutați locuri în care a-ți putea da de amatori. Cele mai bune sugestii ar fi: pe net sau să vorbiți cu oamenii de pe la magazinele de specialitate. De obicei, ei cunosc nume ale celor ce practică acest sport și vă pot ghida. Asigurați-vă că nivelul la care se face o excursie este înțeles de toată lumea - este neplăcut să vreți să ieșiți cu cineva lejer, 3 ore, iar grupul să aibă în plan 12 ore de rulat prin pante și noroaie.

S-ar putea spune multe, dar mai bine să trecem la treabă. Adică, la pedalat! Și, fiindcă europenii au început deja să vină și vor veni neîndoielnic tot mai mulți pentru biking în România... haideți să nu ne lăsăm mai prejos! :)

Sursa: http://www.mybike.ro/

Clubul Bănățean de Turism