Poate produce ciclismul infertilitate?

 

Toate aceste titluri au fost provocate de cercetările prezentate către European Society of Human Reproduction and Embryology de profesoara Universităţii de Medicină din Cordoba, Diana Vaamonde.

Cu toate acestea, acest studiu nu este primul care atacă această problemă. În 1997, doctorul Irwin Goldstein, expert în impotenţă la Universitatea din Boston, a publicat date care sugerau faptul că petrecerea timpului în şa este în mare măsură un precursor al infertilităţii. De atunci, studii de acest gen au început să apară din ce în ce mai des.


Aşadar, din nou, cicliştii erau avertizaţi că ciclismul poate reduce numărul spermatozoizilor, chiar dacă studiul de la Universitatea din Cordoba nu a fost făcut pe ciclişti ci pe 15 triatlonişti.

Desigur, triatloniştii pedalează mult, dar în cazul acestui eşantion de elită sportivii s-au antrenat de 9 ori pe săptămână în ultimii 8 ani. Acest volum de exerciţii şi intensitatea lor ar putea fi cauza majoră a infertilităţii, nu ciclismul în sine, subliniază cercetarea.

„Nu doar că grupul pe care s-a făcut studiul nu era alcătuit din ciclişti, dar când povestea a apărut, au fost lansate suspiciuni asupra materialului din care erau făcuţi colanţii şi asupra temperaturaturii testiculelor” , spune dr. Allan Pacey de la Universitatea din Sheffield. „Încă nu există date ştiinţifice solide care să certifice faptul că ciclismul poate cauza infertilitatea la bărbaţi”.

În cadrul testelor, triatloniştii testaţi aveau mai puţin de 10% spermă sănătoasă (cei mai fertili bărbaţi au în jur de 15-20%). Apoi echipa lui Vaamonde a studiat sportivii care au parcurs mai mult de 300km într-o săptămână şi au descoperit o scădere cu 4% a acestui procent.

Studiul făcut de Vaamonde nu a reuşit să identifice o cauză pentru această scădere. În schimb, raportul a speculat că ar putea fi din cauza iritării şi compresiei determinate de frecarea testiculelor de şa sau din cauza echipamentului strâns care ridică temperatura lor.

Cu toate acestea, ea a susţinut că speciile reactive de oxigen ar putea juca un rol important. Aceste molecule reacţionează la stresul la care este supus organismul în sporturile de anduranţă, într-o manieră care poate afecta structurile celulare.

Dr. Pacey insistă asupra faptului că cicliştii nu trebuie să se panicheze, precizând că legătura dintre ciclism şi infertilitate ar trebui tratată cu prudenţă.

În schimb, el sugerează că o serie de factori ar putea fi de vină: „Faptul că aceşti sportivi îşi împing corpul la limitele fizice poate avea o influenţă mult mai mare asupra spermei decât ciclismul. Când organismul se află sub presiune – când eşti bolnav, de exemplu – un „lux” precum producţia de spermă este pus pe plan secundar de către organism pentru că sângele şi oxigenul sunt concentrate către organele cheie”.

Asta înseamnă că doar cicliştii care merg mai mult de 300km pe săptămână pot fi afectaţi?

Nu chiar. Pacey mai lansează un avertisment, citând un studiu din 1999 făcut de Ferdinand Frauscher, de la departamentul de uroradiologie din cadrul Spitalului Universitar din Innsbruck. Frauscher a descoperit cu ajutorul ultrasunetelor că 96% dintre sportivii ce practicau mountain bike au prezentat iregularităţi de genul chisturilor sau chiar a tumorilor benigne.

Potrivit doctorului David Ralph, chirurg urogenital la Clinica din Londra, traumele suferite de cicliştii de mountain bike ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru noi toţi. „Mountain biking-ul poate produce şocuri testiculelor şi chiar comprima unii nervi, conducând la chisturi şi vene răsucite”.

Ralph propune utilizarea şeilor concepute cu decupaje şi insistă că cicliştii trebuie să evite folosirea în exces a frânelor. „Fără îndoială, principala cauză a infertilităţii şi a disfuncţiilor erectile în zilele noastre este lipsa de mişcare şi a antrenamentelor benefice pentru sistemul cardiovascular precum ciclismul”.

Dr. Ralph nu este singurul expert care recomandă ciclismul ca un mod de a îmbunătăţi funcţiile sexuale. Cercetătorii de la Lancisi Heart Institute din Ancona, Italia, au descoperit că ciclismul ajută la contracararea efectelor negative ale medicamentelor utilizate de pacienţii cu probleme ale inimii.

Sursa: http://www.bikeradar.com/

Clubul Bănățean de Turism